top of page

Csirkéknél előforduló betegségek​

Sokféle betegség leselkedhet a csirkékre, de a tőlünk vásároltak a legveszedelmesebbek ellen be vannak oltva. Megfelelő odafigyeléssel a legtöbb betegség megelőzhető, de ha mégis meglenne a baj, akkor itt tájékozódhat.

Marek

Mikor: 20 hetes kor alatt, leggyakrabban 6-8 hetes


Tünetek:
hajlított lábak, lógó szárnyak, görcsös lábujjak, a fejüket oldalra tartják, mozgásképtelenség, fél oldali bénulás, egyensúlyzavarok, pupillaferdülés, szem írisze elszürkül, hasmenés, lesoványodás, bőr alatt daganatok tapinthatóak ki, fényre nem reagál

Mi okozza: vírus


Hogy terjed: 
nagyon fertőző; lehámlott bőr, vagy a toll porával terjed, de nyál, orrváladék vagy bélsár útján is


Gyógymód: 
nem gyógyítható, csak megelőzni lehet, 1000 db-os rendelés felett kérhet oltást. Két fajta vakcina elérhető, az egyik a bénulás ellen véd, a másik a tumorok ellen.


Veszélyesség
30-50% elhullás, de a a túlélők is fertőzőek maradnak

Kóli fertőzés

Megelőzés: higiénia, ól tisztántartásaMi okozza: Egy Escherichia coli nevű baktérium, mely megtalálható a normális madár szervezetében is és csak stresszhelyzetben, vagy legyengült állapotban szaporodhat el, gyakran más betegség folyományaként alakul ki.

Terjedés: A baktérium széklettel fertőzött takarmánnyal, ivóvízzel terjedhet tovább. 


Tünetek: Levertség, köhög, tüsszüg, keveset eszik, sokat iszik, széklete hasmenéses, zselatinszerű.


Gyógymód: A legtöbb gyógyszerrel szemben a baktérium ellenálló, de találhatóak megfelelő gyógyszerek. Almaecet.

Veszélyessége: közepes, tünetmentesen gyógyítható, elhullás: 5-20%

Pestis

Mikor: bármilyen korbanMegelőzés: oltás, a mi csirkéink naposan oltva lettek, és 14 naposan itatással lettek vakcinázvaTünetek: légzési nehézségek, zihálás, takony, ködös szemek, láb, szárny bénulás, kicsavarodott nyak, fej, zöld, dagadt szemkörnyék, vizes hasmenés, kevesebb tojásMi okozza: vírusHogyan terjed: nagyon fertőző, fertőzött csirkék, száj, orr és szemváladékaival való közvetlen érintkezés során. Az állomány vad madarakon keresztül, vagy ember cipőjén, és ruháján keresztül behozva fertőződik.Gyógymód: nincs. 6 hónapos kor alatt általában belehalnak, az idősebbek túlélhetik és nem maradnak fertőzőek. A betegeket azonnal el kell különíteni.Veszélyesség: 60-70% elhullás

Bronchitis

Pestis

Mi okozza: vírusTünetek: Nehez légzés, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, habos verejték a szemben, tompultság, fej dagadás, nem akar mozogni. Tojás csökkenés, vizes tojásfehérje, puha, elszíneződött, furcsa tojáshéj.Hogyan terjed: nagyon fertőző, levegőn keresztül belélegzéssel, állományok között emberek és tárgyak terjeszthetik. A tünetek 36-48 órán belül jelentkeznek.Gyógymód: Nincs rá gyógyszer, de a másodlagos fertőzések (pl Kóli) elkerülése érdekében antibiotikum javasolt. Elzárt orrjáratok kitisztítása és kamillatea itatása.Veszélyesség: A teljes állomány megbetegedhet, kevés az elhullás, de bizonyos esetekben elérheti a 60%-ot is.

Madárinfluenza

Mi okozza: vírus​ (Orthomyxo vírus, most a H5N8 szerotípusa)Tünetek: Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel  csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.​Hogyan terjed: A vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben található meg. Legtöbbször az ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni az ólba. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is. Magyarországra a vonuló madarakkal jutott be, a szabadon tartott baromfit a vadmadarak is megbegíthetik, sőt elég ha az ürülék bejut a földre, amit aztán a cipő talpán, a szalmával, a takarmánnyal az ember bevisz az ólba.  Védekezés: Magyarországon tilos a vakcinázás madárinfluenzára. 

  • a vadon élő madarak távoltartása

  • állományok egyszerre ki- és betelepítése, közte alapos istállófertőtlenítés

  • biztonságos helyről történő ivóvíz- és takarmányellátás

  • tálcák és egyéb eszközök alapos tisztítása, fertőtlenítése

  • a személyi higiénia fokozott betartása, kéz- és lábbeli alapos tisztítása, fertőtlenítése

  • az állattartó telepen lévő természetes vizek, belvíz, pocsolyák, mocsarak felszámolása, a takarmány és szalma biztonságos, zárt helyen tárolásaVeszélyesség emberre: A jelenlegi változat a H5N8 emberre nem terjed. Ahhoz, hogy az emberre is fertőző változat kialakulhasson az kell, hogy egy nagyobb területen az emberek és a madarak együtt éljenek. Magyarországon a baromfik nagy részét elkülönítve tartják, így ennek viszonylag kicsi az esélye.

További információ a Nébih oldalán.

Madártetű atka
(Dermanyssus gallinae)

Mikor: bármikor


Tünetek: Az állatok legyengülnek, a tojástermelés és testtömeg-gyarapodás lecsökken. Kiütésszerű pettyezettség a mellkasi és alsó combi tájékon. Súlyosabb esetekben a taraj és az áll-lebeny sápadt.

Mi okozza: Vérszívó atka, mely a tollal gyérebben fedett helyeken található meg: a szárnyak alatt, combok között, gyakran a hallójáratban is.


Hogy terjed: Általában fából készült tárgyak repedéseiben bújnak meg. Inkább csak a gyengébb immunrendszerű madarakat támadja meg. Ezért gyakoribb éjszaka az atkásság, mert ekkor gyengébb a baromfi immunrendszere.

Hogyan okoz kárt: Vérszegénység lép fel, mely legyengíti a baromfit. A viszketés miatt állandó stressz éri, mely rossz hatással van az immunrendszerére, így más betegségeket is könnyebben elkap.


Gyógymód: El kell érni, hogy az állatok immunrendszere álandóan megfelelő legyen, ekkor a vérük nehezebben emészthető az atkák számára, így elkerülik a baromfit. A vad madarak kevésbé fertőzöttek, mert többféle növényt esznek, melyek erősítik az immunrendszerüket. Ezért növényi kivonatokat tartalmazó szerekkel mesterségesen is lehet erősíteni az csirkék immunrendszerét (Aquamite).

Kovafölddel érdemes beszórni az istállót, súlyosabb esetben a baromfit is. Ha nagy a fertőzöttség az istállóban, akkor permetezni kell (Neostomosan).


Veszélyesség: Az állatok legyengülnek, ritka az elhullás, de más betegségeket is terjeszthetnek az atkák, pl. szalmonellát. A sebeken keresztül egyéb fertőzéseket is elkaphatnak az allatok.

Kokcidiózis

Mikor: Bármilyen korban, de 6 hetes kor alatt súlyosabb

Megelőzés: tartás higiéniája, a száraz alom, az ól hőmérséklet és a páratartalom csökkentése szellőztetéssel, különböző korú baromfiakat egymástól elkülönítve kell tartani. Almaecet, A-, B-, K-vitamin, antikokcidiosztatikumok adagolása 6 hetes korig. Gyógynövények is segítenek a megelőlzésben:  száraz lángvörös kasvirág, orvosi zsálya, kakukfű, oregáno, fokhagyma.


Tünetek: hasmenés, nem feltétlen véres, tompaság, kevés mozgás, fejüket, szárnyukat lógatva, félig becsukott szemmel gubbasztanak, alig esznek, annál többet isznak, a növekedésben visszamaradás

Mi okozza: Eimeriák, egysejtű paraziták, melyek a bélcsatornában élősködnek (vékonybél, végbél)


Hogy terjed: vízzel, takarmánnyal, talajrészecskék vagy állati szövetek felkapirgálásával. Fertőzött bélsár felkapirgálásával nem feltétlen fertőződnek. Az állomány fertőződhet állatvásárlás, verebekkel, idegen állományból származó trágyával történő érintkezés során. Egy bizonyos szintű fertőzést elviselnek az állatok, a betegség kialakulásához az is szükséges, hogy párás, meleg helyen legyenek.  A fertőzést követő 4-8-dik napon hullanak el a legtöbben.


Gyógymód: kokcidium ellenes szer (pl szulfonamid) az ivóvízben vagy a takarmányban. Magától is meggyógyulhat, de bele is halhat a csirke. Ha egyszer előfordult egy helyen nehéz kiirtani. Nem minden fertőtlenítő szer hatásos, de az erős hipós oldat vagy a 10% ammónia oldalt kiirtja a csírákat. A legalább 75 °C fokos víz is elpusztítja áztatással, de jó a gőzmosó vagy a lángszóró is. Erős fagy, vagy szárazság is megölheti a csírákat. Fertőzés után alomcsere is szükséges, de érdemes 1-2 évet kihagyni, vagy más helyen nevelni a csirkét. A tőlünk vásárolt csirkék takarmányába volt kokcidium ellenes szer keverve.Veszélyesség: A nagyobb kárt, a növekedés lassulása és a kisebb tojás hozam okozza, de akár 50-60% elhullást is okozhat.

Gumboro

Mikor: 3-6 hetes, 8-dik hét után nem jellemző


Mi okozza: vírus, ami  a szervezet immunrendszerét támadja meg


Megelőzés: higiénia, védőoltás, amit a tőlünk rendelt csirkék megkaptak


Tünetek: fehér hasmenés, felborzolt tollazat, bizonytalan járás, videó a tünetekről:


Terjedés: A vírus az ürülékkel szétszóródik, elfertőzve a vizet, takarmányt,
etetőket stb. Szájon át jut be a vírus, levegőn keresztül nem terjed. Gyorsan terjed, 3-4 napig támad, és hirtelen megszűnik. Az állományba embereken, járműveken, vad madarakon, vagy rovarokon keresztül juthat be.


Gyógymód: Nincs, csak megelőzés.  Vitaminkúra, vízhez való hozzáférés könnyítése, állandó higiénia és a beteg állat azonnali eltávolítása segítség lehet. Antibiotikum használata ajánlott,
mert a legyengült szervezetben felébrednek, és támadni kezdenek a baktériumok is, pl a kóli.


Veszélyesség: Az állomány 75%-a is megbetegedhet, az elhullás nagyon változó, tipikusan 10-30%, de akár 80% is elpusztulhat.

Szalmonella

Mi okozza: baktérium, Szalmonella pullorum és más Szalmonella fajokMegelőzés: Megelőző bélsárvizsgálat, javuló higiénia, kezelés:

Kezelés: antibiotikumokTünetek: tompultság, étvágytalanság, lógó szárnyak, híg bélsár- szürkésfehér színű, ragacsos végbéltájékTerjedés: Szalmonellával fertőzött tyúktojás (A szalmonellás tojás csak egy órás főzéssel sterilizálható). Terjeszthetik más madarak, rágcsálók.Gyógyítása: antibiotikumokVeszélyessége: tünetmentesen gyógyítható, de a fertőzött tojás elfogyasztása emberre is átterjesztheti

bottom of page