top of page

Mit tegyünk, hogy csirkéink ne fertőződjenek meg

Ez itt egy hétköznapi praktika gyűjtemény, melyet betartva csirkéitől távol maradnak  az olyan fertőző organizmusokat, mint a vírusok vagy a baktérikumok. Ha egy kórokozó organizmusnak sikerült bejutnia a baromfi udvarra ugyanezek a praktikák alkalmazhatók, hogy elkerüljük a kór továbbterjedését a csirkék között, vagy hogy meggátoljuk, hogy mások baromfijaira is ráterjedjen.A kórokozók távoltartása a legfontosabb dolog, amit tehet a csirkéi egészségének megőrzéséért, mert ha nem cselekszik időben egy fertőző kór felbukkanásakor, rettentő nehéz vagy akár lehetetlen is lehet kiirtani a kórt.

Íme néhány intézkedés, mely praktikus lehet a legtöbb csirketartó számára:  • Ne keverje a különböző korú csirkéket. Tartsa őket külön ólban.
  • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a felszereléseket, ha külünböző korú csirkék között áthelyezi őket. A kórokozók heteket is elidőzhetnek a mosatlan dolgokon, mint pl. csirkés ládák, etetők vagy itatók.
  • Tartsa rövid pórázon a csirkéit. Ne engedje, hogy elkóboroljanak az udvarról, ne vigye őket olyan helyekre ahol más madarakkal keveredhetnek.
  • Az új csirkéket 30 napra különítse el a többitől legalább 10 méteres távolságra. Ne engedje őket össze a többi csirkével, amíg át nem vészelték ezt az időszakot tökéletes egészségben.
  • Ne engedje, hogy csirkéi más fajta baromfikkal, papagályokkal vagy vad madarakkal keveredjenek, érintkezzenek. Minden madárfajnak meg vannak a saját baktériumkultúrái, atkái, bélférgei, és nem lenne jó, ha ezeket megosztanák a csirkéivel.
  • Ne használja más baromfitartó eszközeit, amíg azok ki nem lettek mosva és fertőtlenítve. Piszkos etetők vagy csirkésládák kórokozókat hordhatnak egyik helyről a másikra.
  • Ne engedjen túl sok idegent a csirkéihez. Kérje meg őket, hogy tiszta cipőt viseljenek és mossák meg előtte a kezüket.
bottom of page