top of page

Pár alapvető tény a csirkékről kezdőknek

Nem kell kakas, hogy a tyúkok tojjanak. Kakas, csak arra kell, hogy a tojásból csirkék tudjanak kikelni, viszont arra jó, hogy vigyáz a tyúkokra és a csirkékre.Tartsa egyensúlyban a kakas/tyúk arányt. Ha úgy dönt, hogy kakast is tart, vagy kiderült, hogy az a bizonyos "tyúk" kukorékol, akkor tartani kell az egyensúlyt az állományban. Túl sok kakas harcolni kezd egymással, és túl sokat abajgatják a tyúkokat. Ez sem a kakasoknak, sem a tyúkoknak nem egészséges. Ökölszabály hogy, 1 kakasra 8 tyúk jusson, de egy kakas, bőven elbánik akár 20 tyúkkal is.A csirkék mindenevők. Ez azt jelenti, hogy szinte mindent meg tudnak enni amit mi is, és imádják az ételmaradékot.A csirkék sok ürüléket termelnek. De ez jó trágyának, de előtte komposztálni kell, hogy megenyhüljön és ne égesse ki a növényeket.A csirkéknek viszonylag kis hely is elég. Az általánosan elfogadott, hogy 10 csirkének egy négyzetméter ólra és 2 négyzetméter kifutóra van szüksége. Ha túl kevés a hely, akkor csípkedni és bántani fogják egymást.Mindenhol vannak ragadozók, mindegy, hogy hol lakik. A szabadon tartott csirkék légi és szárazföldi támadásoknak is ki vannak téve. De cserébe mivel szabadok, el is tudnak futni a veszély elől ha szerencséjük van. Egy jól megépített tyúkól fedett kifutóval mindhiába, ha nem elég erős a rács, vagy lyukak vannak rajta, a ragadozók be tudnak jutni.A tojástermeléshez kálciumra van szükség, ezért fontos a mész adagolása.A csirkék nem kényesek. Lehet, hogy másnak szép tyúkóla van, de igazából a csirkék bármiben elélnek ami kéznél van, nem szoktak panaszkodni.Egyes csirkék jobbak mint mások. Sok féle fajta létezik, a legmegfelelőbbet kell választani. Szempont lehet, hogy inkább tojjanak, vagy húst termeljenek, vagy esetleg ellenállóbbak legyenek betegségekkel szemben.

 

Itasson csirkéivel rendszeresen almaecetet! 10 liter itatóvízhez fél dl almaecet keverjen. Ezzel sok betegség kialakulását megelőzheti, pl kóli fertőzés, szalmonella és kokcidiózis. A csirkék bélrendszerét savasítja és vitamin pótlást is biztosít.

 

Ha hideg éjszakára számít, rakjon meleg vizespalackokat csibéi közé az ólba! A csirkéknek 5 hetes korukig nem lehet 20°c-nál hidegebb az ólban, mert megfáznak. Ez kisebb méretű ólnál akkor fordulhat elő, ha éjszaka kint 10°c-os lehűlés van. Ha fáznak a csirkék, az látszik, mert összebújnak. Minél kevesebbet fáznak annál jobban nőnek.További hasznos oldal: Csirke egészségügy

bottom of page